Vanhustyö Floridassa<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Vanhustyö ei ole Floridassa osana kunnallista palvelujärjestelmää. Kunta tarjoaa kuitenkin joitain palveluja kuten esimerkiksi Palm Beach Countyn alueella toimivan seniorikeskuksen. Vanhustyössä tärkeää roolia kantavat myös erilaiset vapaaehtoisjärjestöt, jotka järjestävät mm. tukiryhmiä. Floridasta löytyy myös joitakin dementia päiväkoteja, mutta kuitenkin niistä on pulaa.

 

Vanhustyöntekijän ammatti erityisesti Lepokodissa

 

Vanhustyöntekijän ammatti vaatii jatkuvaa koulutusta. Vanhustyössä toimivalla henkilöllä ei ole pakko olla muodollista pätevyyttä. Vanhustyön tärkein vaatimus erityisesti Lepokodilla on se, että pitää vanhuksista ja vanhustyöstä. Tutkinnot: Sairaanhoitaja eli Registered nurse = RN tutkinto kestää neljä vuotta. Lähihoitaja eli Licenced practical nurse = LPN koulutus kestää 2 vuotta. Hoitoapulainen eli Certificated nurses aid = CNA kurssi kestää noin 30 tuntia. Palm Beach Community Collegessa on mahdollista opiskella vanhustyöntekijäksi erilaisten kurssien avulla.

 

Koulutus

 

Suomesta tulevan sairaanhoitajan tarvitsee hankkia työlupa, joka sisältää mm. tentin, jotta on mahdollista saada lisenssi. Lepokodilla hoitoapulainen ei tarvitse pidempää koulutusta, mutta Hoitokodissa koko henkilökunnalla on oltava koulutus. Hoitajille on töitä tehdessään tuntimäärät, jotka on varattu aina tietty tuntimäärä tiettyä asukasta kohden.  Finnish American Rest Homen ja American Finnish Nursing Homen johtajan eli Hannan on tarvinnut käydä 5 päivän koulutustilaisuus ja sekä tentti, jotta hänellä on valtuudet toimia laitoksen johtajana. Hannalta vaaditaan myös lisenssi, joka sisältää 500 tuntia käytännön kokemusta. Hanna on joutunut myös käymään kahdessa tentissä: osa- ja koko valtion tentissä. Hannalle jatkokoulutus on myös pakollista. Kahdessa vuodessa hänen on pakko ottaa jatkokoulutusta 40 tuntia, lisäksi hänen täytyy uusia lisenssi kahden vuoden välein. Hannan täytyy käydä määritellyissä jatkokoulutustilaisuuksissa. Myös lääkärit ja sairaanhoitajat tarvitsevat omat lisenssinsä toimiakseen työssä.

 

Sosionomin rooli vanhustyönkentällä esimerkkinä Lepokoti ja Hoitokoti

 

Sosionomi voi esimerkiksi toimia Lepokodissa ja Hoitokodissa aktiviteettiohjaajana.  Lepokodissa aktiviteettiohjaajan työtehtäviin, joita myös sosionomi voi tehdä, ovat erilaisten mm. arkipäivästä poikkeavien aktiviteettien järjestäminen. Tällaisia aktiviteetteja ovat esimerkiksi erilaiset retket esimerkiksi syömään meneminen ravintolaan tai tutustumaan johonkin uuteen paikkaan sekä viikoittaiset kauppareissut, jossa aktiviteettiohjaaja voi avustaa asukkaita kauppamatkan ongelmatilanteissa. Muita aktiviteetteja ovat erilaiset pelit kuten, esimerkiksi bingo ja keilaus. Aktiviteettiohjaajalla on myös rooli ohjata erilaisia liikuntaharjoitteita kuten arkijumppaa ja kädentaidollisia virikkeitä, kuten askartelua. Aktiviteettiohjaajan työnkuvaan kuuluu myös ohjelman kuten laulu- ja soittoesityksien järjestäminen, sekä asukkaiden neuvominen ja ohjaaminen.

 

Hoitokodissa aktiviteettiohjaajan työtehtäviin kuuluu myös aktiviteettien järjestäminen iäkkäille. Hoitokoti eroaa Lepokodista siten, että aktiviteetit ovat paljon pidemmälle ohjattuja. Aktiviteettejä, joita hoitokodissa ohjataan, ovat mm. erilaiset pelit, retket, kädentaidolliset harjoitteet ym. Esimerkiksi bingo on suosittu aktiviteetti, mutta se vaatii enemmän avustamista kuin Lepokodin puolella. Askartelutkin pitää olla pidemmälle vietyjä ja helppoja, että niitä on mahdollisimman monen mahdollisuus tehdä. Hoitokodissa aktiviteettiohjaaja vastaa myös asukkaiden juoksevista asioista. Hoitokodissa aktiviteettiohjaaja järjestää myös ohjelmaa, kuten soitto- ja lauluesityksiä sekä uskonnollisia tilaisuuksia.