SOSIAALITURVA

 

Yhdysvalloissa sosiaaliturva ei tarkoita samaa kuin Suomen sosiaaliturva. Täällä järjestelmä perustuu vakuutuksiin ja ihmisten omaan säästämiseen. Työssäkäyvä ihminen maksaa myös tietyn määrän "krediittejä" palkastaan vuodessa, joka tarkoittaa sitä että hän maksaa sosiaaliturvaveroa taatakseen eläkeikään tullessa tulevaisuutensa. Esimerkiksi jos on syntynyt vuonna 1929 tai sen jälkeen, tarvitsee maksaa 40 krediittiä, 10 vuotta työssä käymistä. Medicare ja Medicaid ovat tärkeimmät vakuutukset ikäihmisille. Yhteiskunta kantaa täällä siis todella pienen vastuun yksilöstä.

 

MEDICARE

 

Mikä on Medicare?

 

Medicare on Yhdysvaltojen hallinnoima terveysvakuutus, joka on tarkoitettu yli 65-vuotiaille. Se voidaan myös myöntää alle 65-vuotiaille, jos tietyt kriteerit täyttyvät. Esimerkiksi se voidaan myöntää munuaissairaudesta kärsivälle.

                     

Medicare koostuu neljästä osiosta:

 

Osa A (Hospital Insurance eli sairaalavakuutus)

Auttaa käsittämään sairaalahoidosta aiheutuvat kulut. Osa A auttaa myös käsittämään hoidon hoitokodissa, saattohoidossa ja kotisairaanhoidossa jos tietyt kriteerit täyttyvät.

 

Osa B (Medical Insurance eli lääketieteellinen vakuutus)

Auttaa käsittämään lääketieteelliset kulut kuten lääkäripalvelut ja avopotilashoidon. Osa B auttaa myös käsittämään joitakin ennaltaehkäiseviä palveluja, jotka ylläpitävät terveyttä ja estävät tiettyä sairautta leviämästä tai pahenemasta.


Osa C (Medicare Advantage Plans eli Medicare hyötysuunnitelmat)

Toinen keino saada Medicare- etuudet. Se yhdistää osat A ja B, sekä joskus myös D:n (Reseptilääkkeiden korvaus). Medicaren hyötysuunnitelmia hallinoivat yksityiset vakuutusyhtiöt, jotka Medicare on hyväksynyt. Näiden suunnitelmien täytyy käsittää lääketieteellisesti tarvittavat palvelut. Kuitenkin suunnitelmat voivat vaatia erilaisia rinnakaismaksuja, rinnakaisvakuutuksia tai vähennyksiä näistä palveluista.

 

Osa D (Prescription Drugs Coverage eli reseptilääkkeiden korvaus)

Auttaa korvaamaan reseptilääkkeitä. Tämä vakuutussuoja voi auttaa madaltamaan reseptilääkkeistä aiheutuvia maksuja ja auttaa suojaamaan korkeimmilta kuluilta tulevaisuudessa.

 

 MEDICAID

 

Medicaid on sekä Liittovaltion, että osavaltion yhdessä tekemä ohjelma, joka auttaa joitakin pienituloisia ja voimavarattomia ihmisiä maksamaan lääketieteellisistä asioista johtuvia kuluja, kuten esimerkiksi lääkäri – ja sairaalapalvelut. Jotkut ihmiset ovat oikeutettuja sekä Medicareen, että Medicaidiin. Heitä kutsutaan kaksoisvalintakelpoisiksi.


- Suurin osa terveydenhuoltomaksuista korvataan, jos sinulla on sekä Medicare, että Medicaid.

 

- Medicaid-ohjelmat riippuvat ja vaihtelevat osavaltion mukaan. Niitä voidaan kutsua myös eri nimiltä.

 

- Ihmiset, joilla on Medicaid voivat saada korvauksen palveluista, joita Medicare ei välttämättä korvaa täydellisesti, kuten esimerkiksi hoitokodit, kotisairaanhoidot.

 

- Medicaidin tulorajat vaihtelevat osavaltion mukaan.